DOOS van SCHEPIJS

Voor een grote brouwerij word ik samen met mijn collega – ik werkte toen nog als werknemer bij een toeleverancier van technische producten, gereedschappen, veiligheidsmaterialen, … - verwacht in het technisch magazijn. Wij hadden de vraag gekregen of wij een oplossing zouden kunnen aanbieden voor het beter opvolgen van wie met welk gereedschap aan het werk is.

Aan de balie staat een 2,5L doos van schepijs met daarin ingevulde papierstrookjes. Naast de doos ligt een stapel voorgedrukte papierstrookjes met invulvelden voor de datum, voornaam, naam, nummer van het artikel, aantal en afdeling. Wij worden door een projectmanager ontvangen. Hij neemt ons mee in het technisch magazijn, een legbordenmagazijn met bakjes.  Langs de muur staan een aantal gesloten vleugeldeurkasten. Achteraan in het magazijn bevinden zich kleinere afgesloten magazijnruimtes. Hier worden op legborden de gereedschapskoffers, kabelhaspels en lange momentsleutels gestockeerd. De hijskettingen en hijsbanden zijn aan haken opgehangen.  Op elk artikel is een SAP artikel geschreven of hangt een label met dat nummer.

Van deze magazijnlocatie maken we enkel foto’s omdat wij nog een gedetailleerde lijst zouden krijgen van alle artikelen.

Onze projectmanager krijgt telefoon dat hij dringend verwacht wordt bij de productieverantwoordelijke. Heel snel wordt er nog gevraagd of er andere productgroepen dienen meegenomen te worden in de analyse, welke kost nu in rekening wordt gebracht voor een uitlening, binnen welke termijn ze een oplossing wensen en of we ook moeten rekening houden met een SAP koppeling.

Enkele weken later krijgen we enkel een lijst met gereedschappen toegestuurd. Na lang aandringen en tegenover een nieuwe projectmanager, krijgen we eindelijk de kans om onze oplossing voor de gereedschappen voor te stellen.

 

Of er vanille of chocolade schepijs

in de doos had gezeten, was niet

meer duidelijk te zien.

VERDEELAUTOMATEN

Wij worden verwacht aan de ingang van de bottelarij. In de inkomhal staan tot onze verwondering twee verdeelautomaten voor handschoenen en brillen en een derde verdeelautomaat – duidelijk van een ander merk – voor de mondmaskers. Naast deze automaten staat nog een klassieke lockerkast met sleuteltjes, met op elke locker een sticker met de afbeelding van een veiligheidsschoen en de schoenmaat. Onze projectmanager geeft aan dat hij van dit project niet op de hoogte was. Hij moest snel een oplossing uitwerken voor het acuut probleem van de verdwenen gereedschapskoffers. Dat de interne klant ook nog andere noden had, werd niet met elkaar gedeeld.

Achteraf hebben we vernomen dat de magazijniers nu zelf de koffers uithalen en noteren wie wat wanneer is komen uithalen. Voor de artikelen op de legborden in het magazijn, is alles bij het oude gebleven. Voor de handschoenen en brillen wordt op basis van een wekelijks rapport  een SAP order aangemaakt en gemaild naar de leverancier. Voor de mondmaskers idem dito.

De verdeelautomaten werden door beide leveranciers “gratis” ter beschikking gesteld.

Enkele kleine verbeteringsstapjes maar met heel wat vraagtekens of dit nu een echte blijvende kostenbesparing voor de hele site zal opleveren. Het hele project voor de uitleengereedschappen is “om budgettaire redenen” niet verder opgepakt.

Dit is maar één van de vele situaties die ik in de voorbije 20 jaar heb meegemaakt.

CONVERT to CONVENIENCE

Als werknemer werd van mij wel verwacht om met onze productgroepen en diensten projecten te winnen. De klant moest zelf maar het initiatief nemen om voor zijn andere productgroepen en noden  verbeteringsstappen op te zetten.

Eigen aan wie ik ben, bleef dit knagen.  Zeker doordat ik de kans heb gehad om, in het begin van mijn professionele loopbaan, geconfronteerd te worden met “de noden van de interne klanten”.

Ik werkte toen als technisch inkoper en lead buyer voor een grote zuivelgroep en was ook verantwoordelijk voor het beheer van het technisch magazijn.

Mijn interne klanten – productiemedewerkers, medewerkers van de technische dienst en engineering – gaven toen heel duidelijk aan niet gediend te zijn met oplossingen die enkel voor de “andere” afdeling een verlichting van de werkdruk opleverden.

Begin 2016 heb ik de knoop doorgehakt en Convium opgericht met een duidelijke keuze voor een solide vennootschapsvorm en voldoende startkapitaal.

De focus lag bij aanvang enkel op het opzetten van productbeheeroplossingen op basis van industriële vending systemen. Opnieuw merkte ik dat bij de implementatie meer komt kijken dan een productlijst en een medewerkerslijst afprinten en er over drie werkdomeinen heen moet kunnen gewerkt worden :

  • leveranciers optimalisatie

  • inkoopprocessen stroomlijnen

  • productbeheeroplossingen voor zoveel mogelijk productgroepen

Degelijke productstandaardisatie, organisatie-breed gedragen leveranciers en duidelijke inkoopprocedures gaan mee bepalen of de interne klanten de nieuwe productbeheeroplossing gaan steunen of afkraken. Indien het voorgaande voor u herkenbaar is en u wel “extra productiviteit” wil realiseren, bespreken wij graag met u onze aanpak.

Call Now ButtonContacteer mij